Hieronder volgt informatie over de montage technieken van de buizenversterkers. Er wordt onderscheid gemaakt tussen point to point montage en printplaat montage.

Point to point

De oudere versterkers zijn bedraad volgens het point to point principe. De componenten zoals condensatoren en weerstanden worden op een montageplaat gemonteerd voorzien van soldeer gaten of pinnen.

point to point

Vanuit deze gaten of pinnen worden de overige onderdelen zoals de buisvoeten en condensatoren bedraad.
Door deze montagemethode is de mechanische belasting op de buisvoeten en condensatoren laag, waardoor de betrouwbaarheid van deze versterkers goed is. Wel moeten de soldeer verbindingen en de montage van de componenten zorgvuldig uitgevoerd zijn.

Printplaat

Tegenwoordig zijn de buizenversterkers uit kostenoogpunt voorzien van een printplaat.

print buizen

Het point to point bedraden is enorm arbeidsintensief, waardoor het economisch niet rendabel is om deze versterkers op grote schaal te maken.
Op de printplaat worden de onderdelen zoals de weerstanden en condensatoren gemonteerd, maar ook de potmeters en ook de buisvoeten. Als bij een versterker een goede kwaliteit printplaat wordt toegepast en deze wordt op een solide manier tegen het chassis bevestigd, dan is er geen enkel probleem.
Bij een slechtere montage en kwaliteit van de printplaten kunnen door trillingen en gesleep van de versterkers de banen op de print en de soldeerverbindingen beschadigen. Daardoor is de betrouwbaarheid van deze type versterkers een stuk lager.

Soldeertin

Uit milieu oogpunt mogen de producenten alleen nog maar niet lood houdende soldeertin gebruiken. De ouderwetse lood-tin soldeer verbinding is beter geschikt tegen trillingen. Bovendien is de levensduur van de lood-tin soldeer verbinding bekend. Denk hierbij aan oude buizenradio's; deze hebben nog steeds betrouwbare soldeer verbindingen.

Soldeertin

Indien een printplaat gebruikt wordt zal het solderen via een soldeerbad gedaan worden. Vaak is de hoeveelheid gebruikte tin aan de magere kant.
De combinatie van het minder geschikte soldeertin en de onvoldoende dikte van de soldeerlaag resulteert in een versterker, die eerder gebreken gaat vertonen als deze 'on the road' gebruikt wordt.